Jakie dokumenty zabrać ze sobą do Niemiec?

Jakie dokumenty zabrać ze sobą do Niemiec?

Wyjazd za pracą do Niemiec i legalizacja swojego pobytu wiąże się z koniecznością załatwienia kilku formalności na miejscu. Dowód osobisty lub paszport nie wystarczą - niemieckie urzędy, by wystawić odpowiednie zaświadczenia będą wymagały dodatkowych dokumentów. Co trzeba ze sobą zabrać, wybierając się do pracy u sąsiadów zza Odry?

Dokumenty podstawowe

Podstawowe dokumenty wymagane już do przekroczenia granicy to dowód osobisty lub paszport. Będą one niezbędne również do potwierdzenia zameldowania, otrzymania pozwolenia na pobyt oraz przy podpisywaniu umowy o pracę. Wyjeżdżając na dłużej warto zwrócić uwagę na datę ich ważności. Jeżeli upływa w terminie, gdy my będziemy jeszcze w Niemczech, dobrze jest jeszcze przed wyjazdem wyrobić sobie nowe. Nowy dowód osobisty dostaniemy za darmo (po złożeniu odpowiednich dokumentów i zdjęć), paszport to koszt 140zł (ze zniżkami dla emerytów, niepełnosprawnych oraz młodych). Paszport można również wyrobić w każdym polskim konsulacie.

Jeżeli do Niemiec wybieramy się samochodem, lub będziemy tam pracować na stanowisku, gdzie uprawnienia kierowcy są wymagane, trzeba również zabrać prawo jazdy. Polski dokument jest uznawany w UE i nie trzeba go wymieniać na niemiecki, ale jeżeli ktoś będzie miał takie życzenie, wówczas otrzyma Führerschein bez zdawania egzaminu. Problem może się pojawić tylko przy starszych typach dokumentu, które trzeba będzie potwierdzić wcześniej w konsulacie.

W komplecie podstawowych dokumentów powinna się również znaleźć karta EKUZ (poświadczająca praw do skorzystania z usług opieki zdrowotnej do czasu uzyskania legalnej pracy w Niemczech) lub inne zaświadczenie o posiadaniu ubezpieczenia zdrowotnego. Będzie ono wymagane przy legalizacji swojego pobytu oraz w przypadku choroby.

Dokumenty dodatkowe

Oprócz podstawowych dokumentów koniecznie trzeba zabrać ze sobą również kilka dodatkowych, które uproszczą i przyspieszą procedury w niemieckich urzędach. Bardzo często wymagane jest zaświadczenie o niekaralności (m.in. przy staraniach o pobyt stały lub tymczasowy, często żądają go również pracodawcy). Otrzymać je może każdy w wydziale sądu rejonowego. Wydawane jest od ręki po wypełnieniu wniosku oraz wpłacie 50zł i zachowuje swoją ważność przez pół roku.

Przydatne będą również te dokumenty, które poświadczają posiadane umiejętności lub zdobytą wiedzę (dyplom uczelni wyższej, certyfikaty, dyplom mistrzowski, itp.). Wszystkie powinny być przetłumaczone na niemiecki (wiele uczelni wydaje odpisy dyplomu w wybranych języku europejskim – taki odpis w zupełności wystarczy). Jeżeli posiadamy inne dokumenty z których wynika np. nasze wieloletnie doświadczenie w zawodzie lub jakość wykonywanej pracy (np. referencje, świadectwa pracy) również można je zabrać, ale nie są one konieczne. Można również zabrać inne dokumenty urzędowe, takie jak np. akty stanu cywilnego (poświadczające zawarcie małżeństwa lub urodzenie dzieci). Raczej nie będą one konieczne, ale w niektórych sytuacjach może się zdarzyć, że trzeba będzie je przedstawić. Do walizki warto wrzucić również kilka zdjęć do dokumentów, które będą niezbędne do otrzymania wyrobionych w Niemczech papierów.