brak

Witam wszystkich forumowiczów,
od dłuższego czasu zamierzam się z pewnym problemem. Przyjechałam do Niemiec na studia - na stałe. Nie mam tu nikogo, żadnego znajomego, nic. Po prostu chciałam zacząć tu nowe lepsze życie, Tyle, że trochę niektóre rzeczy mnie zaskoczyły. Mam na myśli mieszkanie. Od 3 miesięcy szukam jakiegoś mieszkania jednopokojowego, abo i dwu i nic nie mogę znaleźć. Ponieważ ciągle chcą poświadczenia od rodziców ( to nie możliwe bo są w Polsce). Nie wiem trochę gdzie szukać jakiejś pomocy.Moje pierwsze mieszkanie, które dziwnym trafem udało mi się wynająć (właścicielka nie chciała poświadczenia) leżało na Nordstadt (Dortmund) i kosztowało ponad 700 e na miesiąc (mieszkanie 2 pokojowe z Nachtspeicher... )niestety z powodu okolicy i kosztów muszę się wyprowadzić, ale nowego mieszkania nikt mi nie chce wynająć.. nie wiem co robić, W DOGEWO 21 chciałam coś wynająć, ale tez trzeba mieć zarobki... od nowego roku zaczynam Nebenjob, ale z rego co mówili w spółdzielni to też za mało... to trochę głupie bo mam pieniądze a nie mogę nic znaleźć, bo po prostu myślą, że będę takim Mietnomande...
proszę o jakieś wskazówki.... liczę na waszą wigilijną życzliwość :)
pozdrawiam Sylwia

2015-12-24 00:00:00

Odpowiedzi:

Zapisz się na powiadomienia o nowych postach w tym wąteku przez email

Dodaj odpowiedź

*
*
(Twój email nie zostanie pokazany.)
*
Kontakt