Cześć wam!
Chciałbym się do was zwrócić o pomoc. Otóż pierwszy raz mieszkam w Niemczech na własnym mieszkaniu, mam kilka pytań, jeśli będzie potrzebna umowa do wglądu wyślę gdzie trzeba.
Proszę o pomoc w kilku ważnych dla mnie kwestiach dotyczących mieszkania:
1. Planuję się wyprowadzić z mieszkania w Niemczech, wiadomo trzy miesięczne wymówienie ale czy do końca danego miesiąca muszę mieszkać, czy mogę twardo 3 miesiące od daty do daty?
2. Wiadomo w Niemczech powinno się zastać i opuścić mieszkanko z białymi ścianami, jednakże ja w dwóch pokojach miałem pomalowane na kolor, a że tak mi pasowało to tak też zostawiłem, czy muszę ściany przemalować na biało mimo to?
3. Mieszkam w budynku gdzie są dwa mieszkania, ja i lokatorzy na górze i to wszystko. Mamy piec olejowy który grzeje oba mieszkania oraz ciepłą wodę. Zauważyłem jakiś czas temu iż piec ten podłączony jest pod mój licznik prądu i z tego powodu zużywa mi się dwa razy tyle prądu co lokatorom z góry. Właściciel wymijająco mi odpowiedział na temat tego prądu, co mogę z tym zrobić gdzie się udać?
Proszę o pomoc ponieważ nie bardzo znam Niemiecki, jestem anglojęzyczny! Dziękuję! :)
2014-05-05 00:00:00
bartus2003
witaj,
masz prawo mieszkac do konca okresu wypowiedzenia,czyli do ostatniego dnia,
jesli chodzi o odnowienie mieszkania to nie wiem co masz w umowie,
jesli masz napisane ze mieszkanie musi byc wymalowane to niestety czeka Cie malowanie mieszkania.
warto robic zdjecia wszystkich usterek przed wprowadzeniem sie do nowego lakalu aby miec dowody i wpisac je do umowy o mieszkanie.
jesli chodzi o prad to nie jestem pewna ale mozesz udac sie do eletrowni i poprosic o sprawdzenie instalacji elektrycznych.
pozdrawiam
2014-05-22 00:00:00